Hej!
Od czasu do czasu mam ochotę na samodzielnie ukiszoną kapustę. No więc kupiłam, posiekałam, ukisiłam. I już mam na pierwsze potrawy z moją kiszoną kapustą.
Potrzebujemy:
- główkę kapusty
- kilka marchewek
- koperek
- natka pietruszki
- sól
Warzywa posiekałam w malakserze i potem posypałam solą. Dokładnie wymieszałam i układałam warstwami w dużym słoju. Porządnie ucisnęłam i już po kilku minutach pojawił się sok z kapusty. Najpierw niewiele, a potem coraz więcej i więcej. Na drugi dzień sok był nie tylko w słoiku, ale też na blacie ☺. Dlatego jak będziecie napełnić słoik, to zostawcie miejsce na powstający sok. Zróbcie sobie kapustę kiszoną, bo swojska jest doskonała.
Super wygląda. Jak duży to słój? Nie trzeba "przebijać"? Nie ma goryczki?
OdpowiedzUsuńWitam.
UsuńKapusta na pewno nie ma goryczki. Wystarczy mocno docisnąć ręką parę minut i gotowe.