wtorek, 18 lipca 2017

Dietetyczna zapiekanka


Hej!
To nie koniec przepisów na zapiekanki. Tym razem będzie w wersji dietetycznej, bo jest w niej dorodna cukinia, pyszne marchewki, pachnące zioła. Może jeden wyjątek stanowi ser mozzarella, ale i on ma mniej kalorii niż żółty.
Potrzebujemy:

  • 2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 dorodna cukinia
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła (jakie mamy pod ręką)
  • 10 dag sera mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • bułka tarta do formy
  • trochę oleju


Płatki jaglane przepłukujemy pod bieżącą wodą, warzywa siekamy w malakserze na cienkie płatki. Łączymy z rozdrobnionymi ziołami i czosnkiem. Dodajemy przyprawy, jajka, napęczniałe płatki oraz pokrojony ser. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do dość dużej formy żaroodpornej posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Wszystko dobrze przyciskamy, spryskujemy olejem i pieczemy około godziny. Upieczoną zapiekankę zostawiamy jeszcze na moment, niech ściągnie. Jest bardzo dobra nie tylko na gorąco, ale też na zimno. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz