Hej!
To nie koniec przepisów na zapiekanki. Tym razem będzie w wersji dietetycznej, bo jest w niej dorodna cukinia, pyszne marchewki, pachnące zioła. Może jeden wyjątek stanowi ser mozzarella, ale i on ma mniej kalorii niż żółty.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki płatków jaglanych
- 1 dorodna cukinia
- 4 marchewki
- 1 cebula
- ½ szklanki ziaren słonecznika
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła (jakie mamy pod ręką)
- 10 dag sera mozzarella
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- bułka tarta do formy
- trochę oleju
Płatki jaglane przepłukujemy pod bieżącą wodą, warzywa siekamy w malakserze na cienkie płatki. Łączymy z rozdrobnionymi ziołami i czosnkiem. Dodajemy przyprawy, jajka, napęczniałe płatki oraz pokrojony ser. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do dość dużej formy żaroodpornej posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Wszystko dobrze przyciskamy, spryskujemy olejem i pieczemy około godziny. Upieczoną zapiekankę zostawiamy jeszcze na moment, niech ściągnie. Jest bardzo dobra nie tylko na gorąco, ale też na zimno. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz