czwartek, 27 lipca 2017

Pieczone kotlety kalafiorowe


Hej!
Do tych kotlecików przymierzałam się już dawno i zawsze coś mi wyskakiwało, tak że ich nie zrobiłam. A teraz zaparłam się i są. No, no, po prostu pysznie.

Potrzebujemy:
  • 1 kalafiora
  • 1 jajko
  • 1 saszetka kaszy jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • zioła (z przewagą estragonu)
  • suszona papryka
  • ziarna słonecznika
  • 1 starta marchewka

Woreczek z kaszą jaglaną płuczemy pod zimnym strumieniem wody i potem gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu dodajemy starty kalafior, marchewkę, zioła, jajko i przyprawy. Formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. W czasie pieczenia kotlecików można zaglądać i sprawdzać czy się już zarumieniły. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz