Hej!
Mamo, co zrobisz z tym bobem? Ja najchętniej ugotowałabym go w osolonej wodzie, ale moi kochani na pewno chcieliby coś bardziej skomplikowanego. Wymyśliłam więc kotlety. Wyszły nadzwyczaj smaczne i miały piękny zielony kolor. Fajna sprawa dla wegan.
Potrzebujemy:
- szklanka płatków jaglanych
- 4 kostki zamrożonego szpinaku
- szklanka świeżego bobu
- ½ szklanki ziaren słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- zioła świeże (oregano, bazylia)
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
Szpinak rozmrażamy, a bób gotujemy. Płatki jaglane przepłukujemy w zimnej wodzie i zagotowujemy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy do masy ziarna słonecznika, mieszamy i formujemy kotleciki, które, albo smażymy, albo pieczemy. Z tej porcji wychodzi około 9 kotletów. Całe ziarenka odlotowo chrupią pod zębami. Można podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz