sobota, 8 lipca 2017

Co z tym bobem? Czyli nie tylko dla wegan


Hej!
Mamo, co zrobisz z tym bobem? Ja najchętniej ugotowałabym go w osolonej wodzie, ale moi kochani na pewno chcieliby coś bardziej skomplikowanego. Wymyśliłam więc kotlety. Wyszły nadzwyczaj smaczne i miały piękny zielony kolor. Fajna sprawa dla wegan.
Potrzebujemy:

  • szklanka płatków jaglanych
  • 4 kostki zamrożonego szpinaku
  • szklanka świeżego bobu
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła świeże (oregano, bazylia)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz


Szpinak rozmrażamy, a bób gotujemy. Płatki jaglane przepłukujemy w zimnej wodzie i zagotowujemy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy do masy ziarna słonecznika, mieszamy i formujemy kotleciki, które, albo smażymy, albo pieczemy. Z tej porcji wychodzi około 9 kotletów. Całe ziarenka odlotowo chrupią pod zębami. Można podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz