Hej!
Czy lubicie chleb samodzielnie pieczony? A chleb owocowy z dużą ilością ziaren? My bardzo, więc piekę go dość często. Jest wyśmienity z wędliną, nabiałem czy z miodem. Pyszny, pyszny, pyszny☺.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki żytniej typu 2000
- 2 szklanki mąki pszennej typu 650
- ziarna (słonecznik, siemię lniane złote i brązowe)
- orzechy włoskie
- kilka moreli i śliwek suszonych
- suszone jagody goi
- płatki kokosowe
- rodzynki
- żurawina
- ½ szklanki płatków owsianych
- około 2,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki miodu naturalnego
- zakwas chlebowy
Do miski (plastikowej) wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Potem dodać miód, zakwas i chłodną wodę. Dobrze wymieszać. Ciasto ma być takie jak gęsta śmietana. Zawinąć w ręcznik i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin. Ja zawsze robię rano, by wieczorem upiec chleb i mieć go na śniadanie. Po tym czasie odłożyć 2 łyżki zaczynu do słoiczka i wstawić do lodówki na następne pieczenie chleba. Resztę ciasta wyłożyć do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku przez co najmniej 60 minut. Następnie odczekać 10 minut i wyjąć z blaszki do całkowitego wystygnięcia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz