piątek, 28 lipca 2017

Chleb owocowy


Hej!
Czy lubicie chleb samodzielnie pieczony? A chleb owocowy z dużą ilością ziaren? My bardzo, więc piekę go dość często. Jest wyśmienity z wędliną, nabiałem czy z miodem. Pyszny, pyszny, pyszny.

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki żytniej typu 2000
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 650
  • ziarna (słonecznik, siemię lniane złote i brązowe)
  • orzechy włoskie
  • kilka moreli i śliwek suszonych
  • suszone jagody goi
  • płatki kokosowe
  • rodzynki
  • żurawina
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • około 2,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • zakwas chlebowy


Do miski (plastikowej) wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Potem dodać miód, zakwas i chłodną wodę. Dobrze wymieszać. Ciasto ma być takie jak gęsta śmietana. Zawinąć w ręcznik i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin. Ja zawsze robię rano, by wieczorem upiec chleb i mieć go na śniadanie. Po tym czasie odłożyć 2 łyżki zaczynu do słoiczka i wstawić do lodówki na następne pieczenie chleba. Resztę ciasta wyłożyć do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku przez co najmniej 60 minut. Następnie odczekać 10 minut i wyjąć z blaszki do całkowitego wystygnięcia. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz