Hej!
No jakby tu powiedzieć... mamy sezon ogórkowy! I nie chodzi mi o telewizję, ale o ogórki. Korzystajmy z dobroci lata i przygotujcie sobie ogórki małosolne. To chyba nasz narodowy klasyk, więc pewnie znacie przepis. Ale gdyby ktoś nie znał to zapraszam 😉.
Potrzebujemy:
- 2 kg ogórków gruntowych
- kilka ząbków czosnku
- koper (najlepiej baldachy)
- kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni
- liść chrzanu
- sól
- woda
Ogórki myję i obcinam końcówki. Układam warstwami w garnku (zwykły garnek do gotowania). Wkładam do nich liście chrzanowe i wiśniowe. Zalewam osoloną wodą i przykrywam pokrywką. Na wierzchu kładę słoik z wodą by docisnąć ogórki. Podobno najlepiej smakują na trzeci dzień, ale nie doświadczyliśmy tego, bo zjedliśmy wcześniej. Smacznego.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTrafiłam tutaj kilkanaście minut temu, a wzbogaciłam siebie o kilka przepisów! Rewelacyjny blog i świetne przepisy! Gratuluję wiedzy kulinarnej.
OdpowiedzUsuńSuper! 🤗
Dzięki za dobre słowa. Daje mi to dodatkową motywację do dalszej pracy nad blogiem. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń