sobota, 15 lipca 2017

Słony karmel


Hej!
Dziś mam dla Was przepis na doskonały karmel. Można go wykorzystać do wszelkich deserów, ciast lub zrobienia cukierków karmelkowych. Trzeba tylko pamiętać, że karmel jest bardzo gorący i nie skusić się by próbować go w czasie gotowania.
Potrzebujemy:

  • 500 g cukru
  • 120 ml śmietany 30%
  • 150 g masła śmietankowego
  • 1 łyżeczka soli


Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na początku tworzą się grudki, ale spokojnie, wszystko zniknie. Po rozpuszczeniu się cukru wrzucamy masło i mieszamy. Zróbcie to delikatnie, aby karmel nie strzelił na ręce czy twarz. Dokładnie wymieszajcie i dodajcie stopniowo wlewając śmietankę. Na koniec tylko jeszcze sól i odstawiamy nie próbując do wystygnięcia. Potem przelewamy do słoiczków, zakręcamy i tak można przechowywać w lodówce przez miesiąc. Smacznego.
P.S.
Z części karmelu zrobiłam cukierki. Do foremek na lód wlałam wystudzony karmel i włożyłam do zamrażarki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz