Dziś mam dla Was przepis na doskonały karmel. Można go wykorzystać do wszelkich deserów, ciast lub zrobienia cukierków karmelkowych. Trzeba tylko pamiętać, że karmel jest bardzo gorący i nie skusić się by próbować go w czasie gotowania.
Potrzebujemy:
- 500 g cukru
- 120 ml śmietany 30%
- 150 g masła śmietankowego
- 1 łyżeczka soli
Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na początku tworzą się grudki, ale spokojnie, wszystko zniknie. Po rozpuszczeniu się cukru wrzucamy masło i mieszamy. Zróbcie to delikatnie, aby karmel nie strzelił na ręce czy twarz. Dokładnie wymieszajcie i dodajcie stopniowo wlewając śmietankę. Na koniec tylko jeszcze sól i odstawiamy nie próbując do wystygnięcia. Potem przelewamy do słoiczków, zakręcamy i tak można przechowywać w lodówce przez miesiąc. Smacznego.
P.S.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz