sobota, 29 lipca 2017

Pikle w wersji ostrej na zimę


Hej!
Przyszedł czas, aby szykować przetwory na zimę. Na początek wzięłam się za robienie pikli słodko – kwaśnych. I choć przygotowywanie ich jest wydłużone czasie, to jednak są mało skomplikowane i każdemu się udają.

Potrzebujemy:  
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka papryczki chilli
  • 2 główki czosnku
  • ½ kg cukru
  • 4 łyżki soli
  • 1 ½ szklanki octu

Ogórki myjemy i kroimy na grube plastry. Zasypujemy 4 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na około 4 godziny. W miarę możliwości co jakiś czas mieszamy.


Potem zlewamy wodę z ogórków i wsypujemy przyprawy, obrany czosnek, wlewamy olej oraz zalewę octową (1 ½ szklanki octu zagotować z ½ kg cukru). Mieszamy i zostawiamy na około 12 godzin.


Następnie wkładamy plasterki do słoiczków, wlewamy zalewę, zakręcamy i pasteryzujemy. Smacznego.
Jeśli mogę podpowiedzieć, to zacznijcie pracę około godziny 17. Skończycie ją rano. Pikle z tego przepisu są wyjątkowo smaczne, a z domowym smalczykiem – rewelacja.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz