Hej!
Ze wszystkich sposobów gotowania kapusty, ten lubię najbardziej. Mowa oczywiście o bigosie w wersji letniej. O tej porze roku bigos jest łagodniejszy, bardzo smakowity i nie stanowi "zagrożenia" dla wątroby. Do ugotowania go wykorzystuję pieczone skrzydełka, które robię poprzedniego dnia na obiad w dość dużej ilości.
Potrzebujemy:
- główkę kapusty
- zielony Koper
- natkę pietruszki
- cebulki ze szczypiorem
- 2 marchewki (starte)
- passata pomidorowa
- 3 ząbki czosnku
- pieczone skrzydełka
- sól
- pieprz
Kapustę myjemy i szatkujemy. Na dno dużego garnka wlewamy ½ szklanki wody i wrzucamy tłuszcz z pieczonych skrzydełek. Wrzucamy kapustę i poszatkowane warzywa. Gotujemy pod przykryciem. Kiedy kapusta będzie trochę podgotowana na wierzchu kładziemy skrzydełka i przykrywamy pokrywką. Pod koniec wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy do smaku. Jeśli jest za dużo wody, trzeba wtedy zagęścić mąką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz