Hej!
Moi Kochani, dziś zaplanowane miałam pierogi. Wszystko fajnie i pięknie, rodzina zadowolona zgodziła się bez wahania. Schody zaczęły się pojawiać gdy trzeba było wybrać farsz. Każdy chciał inny. Ja chciałam farsz ze smażonych ziemniaków, a moje pociechy owoce lub mięso lub na ruskie. Po długich negocjacjach wygrała opcja ruskich pierogów.
Na ciasto:
- 60 dag mąki pszennej
- 2 szklanki bardzo ciepłego mleka
- 1 łyżka roztopionego masła
- sól
Na farsz:
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 ser biały w kostce
- 1 opakowanie sera białego (ja użyłam President)
- cebula podsmażona wraz z tłuszczem
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszać i odstawić by troszkę stężały. W maszynie do pieczenia chleba wyrabiamy ciasto. Jeśli nie mamy to ręcznie. Wykrawamy małe kółka i lepimy pierożki. Potem wrzucamy na wrzątek. Kiedy wypłynął, trzeba jeszcze gotować 2-3 minuty i wyjmować. Moje pierożki od razy zeszły na pniu i właśnie o to chodzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz