Hej!
Moi Drodzy, dzi艣 nie b臋dzie nic o og贸rkach 馃槈. Zajmiemy si臋 ciastem z makiem. B臋dzie to ciasto kruche, a w 艣rodku mak. Nikt nie powiedzia艂 przecie偶, 偶e makowce jada si臋 tylko w 艣wi臋ta. My jadamy wtedy, gdy mamy na mak ochot臋. Najlepszy by艂by wyspany wprost z mak贸wki, ale jak nie ma to we藕miemy z puszki. B臋dzie szybciej. Je艣li tylko kto艣 lubi wi臋cej bakalii to sam sobie dorzuci tyle ile potrzebuje.
Na ciasto kruche trzeba:
• 2 szklanki m膮ki
• 1 jajo
• ½ szklanki cukru pudru
• ¾ kostki mas艂a
• szczypta soli
• 艂y偶ka 艣mietany
Z podanych sk艂adnik贸w lepimy ciasto i wk艂adamy do lod贸wki na 1 godzin臋. Potem dzielimy na dwie cz臋艣ci. Pierwsz膮 wyklejamy form臋 i podpiekamy na z艂oty kolor. Potem k艂adziemy mak na podpieczone ciasto, a na to 艣cieramy na tarce cz臋艣膰 drug膮 ciasta. Pieczemy oko艂o 45 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz