Hej!
Wczoraj robiłam ciasto cytrynowe. Wyszło puszyste, pachnące i smaczne. Oczywiście nie czekałam, aż ostygnie, tylko czym szybciej posypałam cukrem pudrem i spróbowałam. No świat się do mnie uśmiechnął 😉.
A teraz reakcje moich pociech:
- znowu ciasto jak mnie nie ma!
- znowu z cytryną !
- i tam, znowu ciasto!
I bądź tu mądry i pisz wiersze.
Składniki:
- 2 jajka
- 250 dag maki pszennej
- 120 dag masła w temp. pokojowej
- szklanka cukru
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¾ kubeczka jogurtu greckiego
- 3 łyżki nasion chia
- sok z cytryny
- otarta skorka z cytryny
Zacznijcie od wymieszania składników sypkich, a masło utrzyjcie z cukrem na puszystą masę. Potem dodajcie po jednym jajku, skórkę z cytryny i sok, a na końcu jogurt. Na końcu wrzućcie sypkie składniki i wymieszajcie dokładnie. Najlepiej piec w tortownicy około 50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu, a przynajmniej po 15 minutowym stygnięciu posypcie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz