poniedziałek, 27 marca 2017

Czekoladowe babeczki z miętową nutą


Hej!
Wczoraj robiłam babeczki. Chętnie sięgam do tego przepisu, bo wiem, że ciasteczko szybko zniknie.  A najbardziej cieszy mnie, gdy zostanie ostatnia porcja i mogę już myśleć o innym przysmaku. Przepis znalazłam kiedyś w necie i wychodzi z niego około 10 babeczek.
Potrzebujemy:

  • 2,5 szklanki mąki  pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czekolada gorzka rozdrobniona
  • syrop miętowy  (około ¼ szklanki )
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki sypkie mieszamy w misce. W drugiej ucieramy jajka z masłem. Dolewamy mleko i syrop miętowy i ucieramy. Potem dosypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy kawałki czekolady. Wykładamy do foremek (tych wyższych) i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.

Babeczki mają wspaniały miętowy posmak. U nas szybko schodzą do ciepłego mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz