Hej!
Dziś będzie bez pieczenia, smażenia i gotowania. Opowiem Wam jak bardzo szybko zrobić ser biały w dowolnych smakach. Tak się, że w moim domu panowie wolą zdecydowane smaki, a panie łagodne. Nie dotyczy to jednak serów. Wszyscy lubią wszystkie.
Zawsze robię jeden słoik z chili, drugi z czosnkiem i ziołami (jakie podlecą pod ręce).
Doskonałym wyjściem byłoby, gdybyście zrobili sami ser biały. Jednak nie musicie od razu rzucać się na głęboką wodę”. Kupcie dobrej jakości ser w sklepie, jednak musi być ścisły.
- ser biały o ścisłej konsystencji
- oliwę lub olej
- czosnek w ząbkach lub sypki
- chili sproszkowane
- sól
- zioła
Ser kroimy w kostkę. Wkładamy do słoików przesypujemy przyprawami i solą. Zalewamy olejem i czekamy co najmniej dwa dni. Potem smacznego.
podobnie robiłam do tej pory fetę - w oliwie, ale muszę spróbować z tym białym serem koniecznie ;-)
OdpowiedzUsuń