czwartek, 30 marca 2017

Ser biały w różnych smakach


Hej!
Dziś będzie bez pieczenia, smażenia i gotowania. Opowiem Wam jak bardzo szybko zrobić ser biały w dowolnych smakach. Tak się, że w moim domu panowie wolą zdecydowane smaki, a panie łagodne. Nie dotyczy to jednak serów. Wszyscy lubią wszystkie.
Zawsze robię jeden słoik z chili, drugi z czosnkiem i ziołami (jakie podlecą pod ręce).
Doskonałym wyjściem byłoby, gdybyście zrobili sami ser biały. Jednak nie musicie od razu rzucać się na głęboką wodę”. Kupcie dobrej jakości ser w sklepie, jednak musi być ścisły.
Potrzebujemy:
  • ser biały o ścisłej konsystencji
  • oliwę lub olej
  • czosnek w ząbkach lub sypki
  • chili sproszkowane
  • sól
  • zioła

Ser kroimy w kostkę. Wkładamy do słoików przesypujemy przyprawami i solą. Zalewamy olejem i czekamy co najmniej dwa dni. Potem smacznego.



1 komentarz:

  1. podobnie robiłam do tej pory fetę - w oliwie, ale muszę spróbować z tym białym serem koniecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń