Hej!
Mam dziś smaka na kurczaka ☺. Nie byle jakiego, bo zagranicznego (kurczak polski, smak zagraniczny).
No to będzie po marokańsku. Potrawa jest bardzo smaczna, kurczak soczysty, a całe danie pachnie orientalnie. Wprost cudowne. Inspiracją był wpis z Domku z piernika, gdzie co jakiś czas zaglądam.
Potrzebujemy:
- kg ćwiartek z kurczaka – z piersi raczej nie róbcie, bo będzie za suche
- torebka śliwek suszonych
- kilka daktyli
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 cebula
- imbir
- pieprz
- sól
- kumin
- kurkuma
Ćwiartki myjemy, nacieramy solą, pieprzem i kuminem. Odstawiamy na co najmniej 30 minut.
W tym czasie śliwki i daktyle zagotowujemy w wodzie razem z cynamonem. Odstawiamy do zmiękczenia owoców.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, wrzucamy sól, pieprz, kurkumę i imbir. Podsmażamy chwilę i zalewamy wodą. Na dużej patelni podsmażamy kurczaka na złoty kolor, a potem wrzucamy sos z cebulą. Dusimy 30 minut, następnie dolewamy śliwki z daktylami i dusimy do miękkości. Podajemy z kuskusem. Pyszne danie orientalne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz