Hej!
Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas pomyśleć o menu. Nie wiem jak u Was, ale w mojej rodzinie nie mogą być bez pasztetu. Takiego domowego, z różnymi gatunkami mięs, dobrze wyrobionego z dodatkiem żurawiny i suszonych śliwek. Pasztet jest pracochłonny, ale jak już się go zrobi to satysfakcja gwarantowana.
Potrzebujemy:
- kg różnych gatunków mięs (wieprzowego, drobiowego )
- 20 dag wątroby drobiowej
- ½ podgardla
- 2 bułki namoczone w wodzie
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 jajko
- garść żurawiny
- trochę śliwek suszonych
- pieprz
- sól
Z mięsa drobiowego gotujemy rosół (smaczny jest na kaczce). Wątrobę smażymy razem z cebulami. Resztę mięsa nacieramy przyprawami i pieczemy. Wszystko studzimy. Potem mielimy mięso przez maszynkę dwa razy dodając cebulę, warzywa oraz bułki namoczone i odciśnięte. Jeśli już mamy mięso zmielone dorzucamy jajko, suszone żurawiny i śliwki. Całość dobrze mieszamy i wkładamy do formy. Pieczemy około 50 minut do złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz