środa, 29 marca 2017

Ulubiony pasztet Agnieszki

 

Hej!
Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas pomyśleć o menu. Nie wiem jak u Was, ale w mojej rodzinie nie mogą być bez pasztetu. Takiego domowego, z różnymi gatunkami mięs, dobrze wyrobionego z dodatkiem żurawiny i suszonych śliwek. Pasztet jest pracochłonny, ale jak już się go zrobi to satysfakcja gwarantowana.
Potrzebujemy:

  • kg różnych gatunków mięs  (wieprzowego, drobiowego )
  • 20 dag wątroby drobiowej
  • ½ podgardla
  • 2 bułki  namoczone w wodzie
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 jajko
  • garść żurawiny
  • trochę śliwek suszonych
  • pieprz
  • sól

Z mięsa drobiowego gotujemy rosół (smaczny jest na kaczce). Wątrobę smażymy razem z cebulami. Resztę mięsa nacieramy przyprawami i pieczemy. Wszystko studzimy. Potem mielimy mięso przez maszynkę dwa razy dodając cebulę, warzywa oraz bułki namoczone i odciśnięte. Jeśli już mamy mięso zmielone dorzucamy jajko, suszone żurawiny i śliwki. Całość dobrze mieszamy i wkładamy do formy. Pieczemy około 50 minut do złotego koloru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz