sobota, 25 marca 2017

Pyszny hummus z czarnuszką


Hej!
Ciecierzyca mnie zachwyca. Ta niepozorna roślina ma w sobie bogactwo białka, sprzyja obniżeniu cholesterolu i ciśnienia krwi, zapobiega zaparciom. W Egipcie uważany jest za afrodyzjak. Same zalety.
Zatem jedzmy cieciorkę na zdrowie. Zacznijmy od wyśmienitego humusu popularnego w krajach arabskich.
Potrzebujemy:

  • 2 szklanki ciecierzycy ( proszę namoczyć na noc)
  • ½ szklanki ziaren sezamu
  • ½ limonki
  • sól
  • oliwę z oliwek

Ciecierzycę  gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę (zostawiamy sobie trochę w razie potrzeby).

Ostudzoną cieciorkę miksujemy, dodajemy sezam, sól, sok z limonki i oliwę. Miksujemy dalej, aż powstanie puszysta masa. Jeśli jest za gęsta dolejcie wody z gotowania ciecierzycy. Teraz pozostało nam tylko posmarować chleb humusem, posypać czarnuszką koperkiem. Pyszności...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz