środa, 15 marca 2017

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Hej!
Dziś bardzo efektowna przekąska. Dużo koloru i smaku w jednym. Doskonale będzie pasowała na świąteczny stół.
Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • 2 serki np. Almette (ja daję śmietankowy i smakowy)
  • łosoś wędzony w plastrach 300 – 400 g
  • sól,
  • pieprz

Na patelni podsmażamy szpinak z masłem, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Następnie studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Do szpinaku dodajemy przesianą mąkę, ubitą pianę i wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 15 minut w 180°. Przestudzony placek smarujemy serkiem i kładziemy łososia, tak aby przykrył całość. Zwijamy jak roladę a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz