Hej!
Dziś bardzo efektowna przekąska. Dużo koloru i smaku w jednym. Doskonale będzie pasowała na świąteczny stół.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- 2 serki np. Almette (ja daję śmietankowy i smakowy)
- łosoś wędzony w plastrach 300 – 400 g
- sól,
- pieprz
Na patelni podsmażamy szpinak z masłem, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Następnie studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Do szpinaku dodajemy przesianą mąkę, ubitą pianę i wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 15 minut w 180°. Przestudzony placek smarujemy serkiem i kładziemy łososia, tak aby przykrył całość. Zwijamy jak roladę a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń