sobota, 4 marca 2017

Tarta z brokułami



Hej!
Dziś następna odsłona tarty. Tym razem w wersji wytrawnej bo i takie są bardzo smaczne. Będziemy jeść tartę brokułową. Szybko się ją wykonuje, a jeszcze szybciej znika. Jeśli słyszę ,,spoko mama” to jestem w zasadzie pewna, że to strzał w dziesiątkę.  
Więc robimy z tych składników:

• 30 dag mąki
• 15 dag masła zimnego
• 1 jajko
• ½ łyżeczki soli
• 1 łyżka  śmietany
Na wierzch:
• różyczki brokuła
• ½ szklanki śmietany
• ½ szklanki  mleka
• sól
• ser pleśniowy

Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem w formie do tarty układamy ciasto i podpiekamy na złoty kolor. W tym czasie  blanszujemy różyczki brokuła. Wyjmujemy  z piekarnika ciasto i układamy brokuły i pokrojony ser pleśniowy.  Zalewamy śmietaną rozcieńczoną z mlekiem. Pieczemy jeszcze 20 minut, a potem wielkie ,,achy”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz