Dziś następna odsłona tarty. Tym razem w wersji wytrawnej bo i takie są bardzo smaczne. Będziemy jeść tartę brokułową. Szybko się ją wykonuje, a jeszcze szybciej znika. Jeśli słyszę ,,spoko mama” to jestem w zasadzie pewna, że to strzał w dziesiątkę.
Więc robimy z tych składników:
• 30 dag mąki
• 15 dag masła zimnego
• 1 jajko
• ½ łyżeczki soli
• 1 łyżka śmietany
Na wierzch:
• różyczki brokuła
• ½ szklanki śmietany
• ½ szklanki mleka
• sól
• ser pleśniowy
Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem w formie do tarty układamy ciasto i podpiekamy na złoty kolor. W tym czasie blanszujemy różyczki brokuła. Wyjmujemy z piekarnika ciasto i układamy brokuły i pokrojony ser pleśniowy. Zalewamy śmietaną rozcieńczoną z mlekiem. Pieczemy jeszcze 20 minut, a potem wielkie ,,achy”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz