piątek, 31 marca 2017

Kotleciki indycze w sosie pomidorowo - keczupowym


Hej!
Dziś propozycja dla tych "co muszą sobie zjeść" . Możecie zrobić sobie kotleciki z mięsa indyczego w sosie pomidorowo - keczupowym. Roboty mało, niemal robi się samo.
Potrzebujemy:

  • mięso mielone z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • mała bułka namoczona w wodzie
  • kumin
  • sól
  • pieprz
  • przecier pomidorowy zmieszany z 1 łyżką keczupu
  • ciut cukru (opcjonalnie)
  • olej do smażenia


Mięso mieszamy z przyprawami, bułką i jajkiem. Formujemy małe, zgrabne kuleczki, które wrzucamy na patelnię.


Dookoła sypiemy posiekaną cebulę. Kiedy podsmażą się na rumiano z dwóch stron wlewamy sos pomidorowo - keczupowy, dodajemy cukier i przykrywamy pokrywką na 5 minut. Jeśli sos jest za gęsty podlejcie odrobiną wrzątku.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz