środa, 8 marca 2017

Mus z tapioką



Hej!
Dzisiaj będzie o tapioce, rewelacyjnych kuleczkach neutralnego smaku.
Tapioka jest produktem skrobiowym otrzymanym z manioku rosnącego między innymi w Brazylii, Meksyku, Indiach, Boliwii czy Paragwaju. Maniok jadalny znany jest od wieków, a jego uprawę rozpoczęli brazylijscy Indianie. To najpopularniejsza i najpospolitsza roślina uprawna w Afryce, Azji i Ameryce. Zajmuje jedno z najważniejszych miejsce w tamtejszym menu (podobną rolę w naszym jadłospisie odgrywa ziemniak). Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów, musów.
Tapioka ma neutralny smak, stąd też łączy się ją z miodem, cukrem lub innymi słodkimi dodatkami. Polecana jest alergikom, gdyż jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu. W jej składzie odnajdziemy niewielkie ilości białka i lekkostrawne węglowodany. Nie zawiera cholesterolu.
Składniki:

  • 2 szklanki mleka kokosowego lub inne mleko roślinne
  • 1/4 szklanki szklanki tapioki
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • dowolny mus, najlepiej malinowy (ja dałam z czarnej porzeczki)


Tapiokę najpierw moczymy (ja miałam drobną, więc bez moczenia), a potem gotujemy w mleku (często mieszając). Pozostawić  do wystygnięcia. Dodać  miód i wymieszać. Przełożyć tapiokę do szklanki, dodać mus oraz owoce. Pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz