Hej!
Moi Drodzy, dziś polecam do pracy pyszną przekąskę. Jest to danie niezwykle popularne w Indiach, które robią nawet na ulicy. To rodzaj placka bardzo cienkiego, w którym zapieczona jest masa jajeczna z różnymi dodatkami. Za pierwszym razem zapiekłam wersję wiosenną, a za drugim jajka z pieczarkami. Ale tak naprawdę to inwencja twórcza nie zna granic. Prawda ☺?
Potrzeba na ciasto:
- szklanka mąki
- łyżka kaszy manny
- 1 jajko
- łyżka oliwy
- łyżka jogurtu
- sól
Na masę:
- 2 jajka
- posiekana wędlina
- przyprawa do dań indyjskich
Wszystkie składniki zagnieść w zgraną kulkę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wałkujemy na bardzo cienki placek wielkości Waszej największej patelni. Placek kładziemy na rozgrzaną patelnię i na środek wylewamy masę jajkową. Teraz robimy kopertę z naszego placka, ale tak by jajka zostały w środku. Zapiekamy na małym ogniu. Jeśli potrzeba można podlać odrobiną oleju. Gotowe danie kroimy na trójkąty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz