niedziela, 26 marca 2017

Jajka zapiekane w cieście


Hej!
Moi Drodzy, dziś polecam do pracy pyszną przekąskę. Jest to danie niezwykle popularne w Indiach, które robią nawet na ulicy. To rodzaj placka bardzo cienkiego, w którym zapieczona jest masa jajeczna z różnymi dodatkami. Za pierwszym razem zapiekłam wersję wiosenną, a za drugim jajka z pieczarkami. Ale tak naprawdę to inwencja twórcza nie zna granic. Prawda ?
Potrzeba na ciasto:

  • szklanka mąki
  • łyżka kaszy manny
  • 1 jajko
  • łyżka oliwy
  • łyżka jogurtu
  • sól
Na masę:
  • 2 jajka
  • posiekana wędlina
  • przyprawa do dań indyjskich
Wszystkie składniki zagnieść w zgraną kulkę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wałkujemy na bardzo cienki placek wielkości Waszej największej patelni. Placek kładziemy na rozgrzaną patelnię i na środek wylewamy masę jajkową. Teraz robimy kopertę z naszego placka, ale tak by jajka zostały w środku. Zapiekamy na małym ogniu. Jeśli potrzeba można podlać odrobiną oleju. Gotowe danie kroimy na trójkąty. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz