niedziela, 5 marca 2017

Zupa selerowa



Hej!
Jeszcze mamy zimę, więc póki nie odpuści rozgrzewamy się smacznymi daniami. Dziś bardzo prosta zupa selerowa. Niezwykła zupa, bo zapiekana. Smakuje fantastycznie, a jej aromatu i aksamitnego smaku długo nie będziecie mogli zapomnieć.
Potrzebne nam będą tylko:

  • porcja rosołowa, na której ugotujemy esencjonalny wywar
  • cebula
  • seler cały
  • pietruszka
  • żółty ser
  • bagietka
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • garść orzechów włoskich
Zatem działamy. Porcję myjemy i gotujemy z warzywami do miękkości. Cebulkę złocimy na maśle i wrzucamy do wywaru. Doprawiamy do smaku. Następnie miksujemy, wrzucamy żółty ser (można pokroić go w kosteczkę), rozlewamy do kokilek i zapiekamy przez kwadrans. W międzyczasie przygotować chrupiące grzanki z bagietki pokrojonej na kromeczki. Przypiekamy je w tosterze i polewamy niewielką ilością oliwy. Zupę selerową można doprawić ulubionymi ziołami, a po wyjęciu z piekarnika posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz