Hej!
Dzisiaj w roli głównej cukinia. Nasze ulubione warzywo, bo można z niej wyczarować wspaniałe potrawy i nigdy nam się nie nudzi. Tym razem robiłam pasztet. Tak mnie troszkę kusiło by dorzucić smażonego boczku, ale w ostateczności zrezygnowałam, niech będzie wegetariański.
Potrzebujemy:
- dorodną cukinię
- 3 jajka
- 1 szklanka płatków owsianych
- pęczek natki
- ½ papryki czerwonej
- 1 cebula
- 10 dag startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki (z górą) bułki tartej
- olej do smarowania blaszki
Cukinię myjemy i ścieramy na drobnej tarce. Zostawiamy w sitku niech puści sok. Po odsączeniu soku dodajemy startą cebulę, pokrojoną paprykę, starty ser, przyprawy, jajka oraz płatki owsiane. Dokładnie mieszamy i wykładamy do nasmarowanych i wysypanych bułką tartą keksówek. Na wierzchu posypujemy bułką tartą (dosłownie odrobiną). Pieczemy około godziny na złoty kolor. Można jeść na gorąco, ale skoro mamy już w keksówkach to niech się schłodzi, ściągnie i można wtedy kroić na plastry. Wygląda i smakuje super. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz