piątek, 4 sierpnia 2017

Obiadowe buraczki na zimę


Hej!
A teraz porcja buraczków, oczywiście na zimę. Wcale nie musicie specjalnie przygotowywać się do robienia przetworów, bo wystarczy tak jak u mnie - nie chcieli jeść na obiad, to wrzuciłam do słoika.

Potrzebujemy:

  • 1,5 kg buraków
  • woda
  • sól
  • ocet
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • cukier
  • pieprz
  • olej



Buraczki obieramy i gotujemy. Potem ścieramy na tarce, odciskamy resztę soku z buraczków, a następnego zalewamy zalewą. Zalewa to ½ szklanki octu, 1 ½ szklanki wody, 1 łyżka soli, 1 szklanka cukru, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 łyżki oleju - zagotować. Wkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od chwili zagotowania.

Buraczki są słodko - kwaśne i super pasują do obiadu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz