Hej!
A teraz porcja buraczków, oczywiście na zimę. Wcale nie musicie specjalnie przygotowywać się do robienia przetworów, bo wystarczy tak jak u mnie - nie chcieli jeść na obiad, to wrzuciłam do słoika.
Potrzebujemy:
- 1,5 kg buraków
- woda
- sól
- ocet
- ziele angielskie
- liście laurowe
- cukier
- pieprz
- olej
Buraczki obieramy i gotujemy. Potem ścieramy na tarce, odciskamy resztę soku z buraczków, a następnego zalewamy zalewą. Zalewa to ½ szklanki octu, 1 ½ szklanki wody, 1 łyżka soli, 1 szklanka cukru, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 łyżki oleju - zagotować. Wkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od chwili zagotowania.
Buraczki są słodko - kwaśne i super pasują do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz