Hej!
Do jedzenia ciasta drożdżowego nie trzeba nas namawiać. Jest smakowite zarówno suche, jak i z dodatkiem konfitury. Dzisiaj zrobiłam z jagodami. Przepis ten jest w mojej rodzinie tak długo, że już nie pamiętam od kogo go dostałyśmy.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 8 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- ½ rozpuszczonej kostki masła
- 1 łyżka oleju
- zapach waniliowy
- 60 dag mąki pszennej (ale tak naprawdę to tyle, ile zabierze ciasto)
- konfitura jagodowa
Na lukier:
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- sok cytrynowy
- troszeczkę wody
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Drożdże rozcieramy w mleku z łyżeczką mąki i cukru. Kiedy zaczną pracować dolewamy do jajek. Wszystko dokładnie mieszamy. Potem dodajemy zapach, rozpuszczone masło oraz porcjami mąkę. Mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Ciasto musi być elastyczne i dobrze wyrobione. Miskę smarujemy olejem i wykładamy ciasto aby wyrosło. Przykrywamy czystą ściereczką. Po godzinie ciasto powinno być dobrze wyrośnięte. Teraz dzielimy na trzy części i każdą rozwałkujemy. Nakładamy konfiturę i zawijamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polewamy lukrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz