czwartek, 10 sierpnia 2017

Bajgle z sezamem


Hej!
Bajgle, które Wam proponuję są bardzo smaczne. Chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Nie wymagają wielkiego wysiłku przy wyrabianiu, bo można wesprzeć się maszyną do chleba.

Potrzebujemy:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 140 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 dag drożdży


Z podanych składników wyrabiamy ciasto (ja wrzucam do maszyny i przez 15 minut mam z głowy). Potem wyjmujemy ciasto do miski wysmarowanej olejem i zostawiamy pod przykryciem na godzinę by wyrosło. Kiedy ciasto wyrośnie wyjmujemy na blat, odgazowujemy je i dzielimy na 10 części. Każdą wałkujemy robiąc cienki wałeczek.


Składamy go na pół i rolujemy wokół swojej osi.


Zlepiamy końce i kładziemy na blaszkę do wyrośnięcia.


W międzyczasie smarujemy bajgle rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy na złoty kolor tak około 20 minut. Smacznego.


2 komentarze:

  1. Piękne...
    Wygladaja bardzo profesjonalnie.
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Zapraszam do wypieku bajgli :)

      Usuń