Hej!
Bajgle, które Wam proponuję są bardzo smaczne. Chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Nie wymagają wielkiego wysiłku przy wyrabianiu, bo można wesprzeć się maszyną do chleba.
Potrzebujemy:
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 140 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 dag drożdży
Z podanych składników wyrabiamy ciasto (ja wrzucam do maszyny i przez 15 minut mam z głowy). Potem wyjmujemy ciasto do miski wysmarowanej olejem i zostawiamy pod przykryciem na godzinę by wyrosło. Kiedy ciasto wyrośnie wyjmujemy na blat, odgazowujemy je i dzielimy na 10 części. Każdą wałkujemy robiąc cienki wałeczek.
Składamy go na pół i rolujemy wokół swojej osi.
Zlepiamy końce i kładziemy na blaszkę do wyrośnięcia.
W międzyczasie smarujemy bajgle rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy na złoty kolor tak około 20 minut. Smacznego.
Piękne...
OdpowiedzUsuńWygladaja bardzo profesjonalnie.
:)
Dziękuję bardzo. Zapraszam do wypieku bajgli :)
Usuń