środa, 2 sierpnia 2017

Najlepsze ogórki konserwowe


Hej!
Następny przepis będzie o znakomitych ogórkach konserwowych. Robi się szybko więc możecie się pokusić na kilka słoików.  

Potrzebujemy:

  • ogórki gruntowe (w miarę możliwości małe)
  • koper
  • czosnek
  • gorczyca
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu


Ogórki myjemy i wkładamy do słoików. Do każdego dokładamy koper, czosnek, liście, ziele angielskie. Robimy zalewę słodko - kwaśną i wlewamy gorącą do słoików. Zakręcamy i teraz trzeba przez 10 minut pasteryzować od chwili zagotowania. Powodzenia w przygotowaniu pysznych ogórków. Smacznego.

Jak zrobić zalewę pisałam tutaj i tutaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz