wtorek, 1 sierpnia 2017

Kolorowa sałatka na zimę


Hej!
Dziś miałam ciężki dzień. Cały czas w kuchni , a to chlebuś, a to buraczki i jeszcze sałatki na zimę żeby zatrzymać lato w słoiku. Teraz mam kolorową sałatkę słodko - kwaśną i w razie awaryjnej sytuacji będzie zawsze pod ręką.

Potrzebujemy:

  • 1 cukinia
  • 3 duże marchewki
  • kilka małych ogórków
  • główka czosnku
  • 3 cebule
  • 2 duże papryki
  • 2 łyżki soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju


Warzywa myjemy i kroimy w malakserze na plasterki. Solimy 1 łyżką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny, a potem gotujemy zalewę octową (1 łyżka soli, 2 szklanki cukru, 1 szklanka octu, 3 szklanki wody, liście laurowe, ziele angielskie zagotować) i wlewamy do warzyw. Znowu mieszamy i odstawiamy na godzinę. Potem wkładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od chwili zagotowania. Potem studzimy słoiki do góry nogami (u mnie ten patent zdaje egzamin). Po wystudzeniu wynosimy do piwnicy. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz