środa, 23 sierpnia 2017

Bezproblemowa lasagne


Hej!
Czy zauważyliście, że coraz częściej myślimy o potrawach sytych i rozgrzewających? Moi chłopcy też pomyśleli i wymyśli, że czas zrobić lazanię. Wbrew pozorom to danie jest nieskomplikowane. Wystarczy tylko przygotować składniki.

Potrzebujemy:

  • płaty do lazanii
  • 1 kg kiszonej kapusty

Na sos bolognese:
  • 600 dag mięsa mielonego (najlepiej wieprzowiny)
  • kilka pomidorów
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła (bazylia, estragon, oregano)
  • sól
  • pieprz
  • olej

Na sos beszamelowy:
  • 1/3 kostki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól


Zaczynamy od ugotowania kapusty kiszonej.


Następnie odlewamy i studzimy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso i przyprawy. Dokładnie mieszamy i dusimy, aż mięso zmieni kolor. Pomidory parzymy i obieramy ze skory. Drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Dokładamy zioła. Mięso dusimy jeszcze około 15 minut.
Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą.
Bierzemy duże naczynie żaroodporne i smarujemy dno i boki sosem beszamelowym. Układamy suche płaty, pamiętając za każdym razem by płaty nie zachodziły na siebie. 


Na nie kładziemy warstwę kapusty, potem polewamy sosem bolognese. Następnie kładziemy płaty, które polewamy sosem beszamelowym, na to kapusta, na to mięso.


I tak do wyczerpania składników. Jeśli lubicie sery to można na wierzchu posypać startym serem. Pamiętamy tylko, że płaty muszą być posmarowane sosem beszamelowym, bo inaczej będą twarde. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piernika na 50 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni. Następnie wyłączamy piekarnik i dajemy "odpocząć". Po tym czasie wyjmujemy i delektujemy się smakiem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz