niedziela, 20 sierpnia 2017

Drożdżówka z jagodami


Hej!
Do jedzenia ciasta drożdżowego nie trzeba nas namawiać. Jest smakowite zarówno suche, jak i z dodatkiem konfitury. Dzisiaj zrobiłam z jagodami. Przepis ten jest w mojej rodzinie tak długo, że już nie pamiętam od kogo go dostałyśmy.

Potrzebujemy:
Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 8 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • ½ rozpuszczonej kostki masła
  • 1 łyżka oleju
  • zapach waniliowy
  • 60 dag mąki pszennej (ale tak naprawdę to tyle, ile zabierze ciasto)
  • konfitura jagodowa

Na lukier:
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • sok cytrynowy
  • troszeczkę wody


Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Drożdże rozcieramy w mleku z łyżeczką mąki i cukru. Kiedy zaczną pracować dolewamy do jajek. Wszystko dokładnie mieszamy. Potem dodajemy zapach, rozpuszczone masło oraz porcjami mąkę. Mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Ciasto musi być elastyczne i dobrze wyrobione. Miskę smarujemy olejem i wykładamy ciasto aby wyrosło. Przykrywamy czystą ściereczką. Po godzinie ciasto powinno być dobrze wyrośnięte. Teraz dzielimy na trzy części i każdą rozwałkujemy. Nakładamy konfiturę i zawijamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polewamy lukrem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz