poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Bakłażan zapiekany


Hej!
Bakłażan albo oberżyna czyli ciąg dalszy mojego zachwytu nad tym smacznym warzywem. Dzisiaj robiłam zapiekanego.

Potrzebujemy:  

  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • ser biały wędzony
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • olej na dno formy




Bakłażana myjemy i nacinamy w plastry, tak aby nie przeciąć go do końca (zobacz na filmie). Solimy i po 20 minutach płuczemy i osuszamy. Pomiędzy plastry bakłażana wkładamy plasterek pomidora i ser wędzony. Na wierzch kładziemy sos z majonezu, jogurtu i czosnku. Zapiekamy około 40 minut, a potem przykrywamy folią aluminiową i dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Smacznego.



1 komentarz:

  1. Mniam. Bakłażan rządzi! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń