Hej!
Bakłażan albo oberżyna czyli ciąg dalszy mojego zachwytu nad tym smacznym warzywem. Dzisiaj robiłam zapiekanego.
Potrzebujemy:
- 1 bakłażan
- 1 pomidor
- ser biały wędzony
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- olej na dno formy
Bakłażana myjemy i nacinamy w plastry, tak aby nie przeciąć go do końca (zobacz na filmie). Solimy i po 20 minutach płuczemy i osuszamy. Pomiędzy plastry bakłażana wkładamy plasterek pomidora i ser wędzony. Na wierzch kładziemy sos z majonezu, jogurtu i czosnku. Zapiekamy około 40 minut, a potem przykrywamy folią aluminiową i dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Smacznego.
Mniam. Bakłażan rządzi! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń