środa, 16 sierpnia 2017

Lekki torcik brzoskwiniowo - jaglany


Hej!
Moi chłopcy już od jakiegoś czasu dopominali się bym zrobiła jakieś ciasto. Jakie? No jakieś! No i wyszło jakieś, ale smaczne, lekkie, orzeźwiające, owocowe.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka cukru
  • 350 g serka naturalnego (wzięłam President)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 15 sztuk herbatników kakaowych
  • ¼ kostki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • świeże brzoskwinie


Płatki płuczemy w chłodnej wodzie i gotujemy dodając szczyptę soli. Zostawiamy, aby ostygły. Teraz herbatniki miksujemy na drobno, dodajemy masło. Wszystko wykładamy do tortownicy mocno ubijamy. Zapiekamy 15 minut. Kiedy płatki ostygły dodajemy cukier, serek i zapach. Dobrze blendujemy. W czasie kręcenia masy wlewamy rozpuszczoną galaretkę (rozpuszczamy w minimalnej ilości wody). Dokładamy pokrojone brzoskwinie. Całość wylewamy na upieczony spód i wkładamy do lodówki (najlepiej na noc). Na wierzch wylewamy tężejąca galaretkę. Torcik jaglany jest zdecydowanie lżejszy od tradycyjnego na zimno. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz