Hej!
Każdego roku przygotowuję na zimę kilka słoików dyni. Jeśli dynia jest w wersji słodko - kwaśnej, to potem mam doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Dzisiejsza porcja jest z zapachem brzoskwiniowym.
Potrzebujemy:
- 1 dynię
- ½ kg cukru
- zapach brzoskwiniowy
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
Dynię obieramy ze skórki (dlatego warto wybierać z miękką skórą, by łatwiej było się jej pozbyć). Kroimy na kosteczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 3-4 minuty, a potem odcedzamy. Dynię wkładamy do słoików. Z octu, wody, cukru i soli robimy zalewę. Dodajemy zapach i zalewamy dynię. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut od chwili zagotowania. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz