sobota, 26 sierpnia 2017

Dynia słodko - kwaśna na zimę


Hej!
Każdego roku przygotowuję na zimę kilka słoików dyni. Jeśli dynia jest w wersji słodko - kwaśnej, to potem mam doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Dzisiejsza porcja jest z zapachem brzoskwiniowym.

Potrzebujemy:

  • 1 dynię
  • ½ kg cukru
  • zapach brzoskwiniowy
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli



Dynię obieramy ze skórki (dlatego warto wybierać z miękką skórą, by łatwiej było się jej pozbyć). Kroimy na kosteczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 3-4 minuty, a potem odcedzamy. Dynię wkładamy do słoików. Z octu, wody, cukru i soli robimy zalewę. Dodajemy zapach i zalewamy dynię. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut od chwili zagotowania. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz