niedziela, 13 sierpnia 2017

Placki bakłażanowe


Hej!
Kiedy kupowałam bakłażany w sklepie, po drugiej stronie stoiska przyglądała mi się starsza pani. Patrzyła, patrzyła jak wybieram dorodne bakłażany i kiedy uśmiechnęłam się do niej, podeszła i spytała jak będę je przyrządzać, bo ona jeszcze nie miała okazji ich robić. Podałam jej kilka moich ulubionych przepisów, ale nie jestem pewna czy jej się wszystko nie pomieszało. Teraz podam na kapitalne placki z bakłażana, super smaczne, syte i w miarę szybko się je robi. A najważniejsze - upieczony wcześniej bakłażan nie wchłania oleju.

Potrzebujemy:
  • 2 bakłażany
  • 1 pomidor
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz


Bakłażany trzeba przekroić wzdłuż i położyć na blaszce posmarowanej olejem.




Pieczemy do miękkości, a następnie wyjmujemy miąższ. Drobno siekamy i dodajemy po kolei wszystkie składniki drobno pocięte. Czosnek trzeba przecisnąć przez praskę. Mieszamy, przyprawiamy do smaku i kładziemy łyżką na gorący olej. Smażymy na złoty kolor po obu stronach. Smacznego.


Wpis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2017 u Mopsa w kuchni.

1 komentarz:

  1. O, to dla mnie nowość. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń