Hej!
Dziś miałam ciężki dzień. Cały czas w kuchni ☺, a to chlebuś, a to buraczki i jeszcze sałatki na zimę żeby zatrzymać lato w słoiku. Teraz mam kolorową sałatkę słodko - kwaśną i w razie awaryjnej sytuacji będzie zawsze pod ręką.
Potrzebujemy:
- 1 cukinia
- 3 duże marchewki
- kilka małych ogórków
- główka czosnku
- 3 cebule
- 2 duże papryki
- 2 łyżki soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 5 łyżek oleju
Warzywa myjemy i kroimy w malakserze na plasterki. Solimy 1 łyżką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny, a potem gotujemy zalewę octową (1 łyżka soli, 2 szklanki cukru, 1 szklanka octu, 3 szklanki wody, liście laurowe, ziele angielskie zagotować) i wlewamy do warzyw. Znowu mieszamy i odstawiamy na godzinę. Potem wkładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od chwili zagotowania. Potem studzimy słoiki do góry nogami (u mnie ten patent zdaje egzamin). Po wystudzeniu wynosimy do piwnicy. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz