Hej!
To jest najlepszy sos słodko - kwaśny na zimę. Nie przesadzam, jeśli już go macie, to danie chińskie gotowe. Można podawać bez mięsa, ale też jest wyborny ze smażoną piersią. Wystarczy tylko usmażyć mięso i dodać sos.
Potrzebujemy:
- 2 i ½ kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki
- ½ kg marchewki
- 3 liście laurowe
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki oleju
- 3 płaskie łyżki soli
- kilka ziaren pieprzu
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie plasterki, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku smażymy na oleju wszystkie warzywa około 20 minut (pamiętamy aby mieszać). Następnie dodajemy ocet, cukier i przyprawy, wszystko zagotowujemy. Gorące przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy aż wystygną. Smacznego.
czy słoiki trzeba pasteryzować?
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba. Wystarczy zamknąć gotujące warzywa w słoiku i postawić do góry dnem by ostygły.
Usuń