czwartek, 24 sierpnia 2017

Szarlotka z migdałową kruszonką


Hej!
Teraz super przepis na szarlotkę. Szarlotki mogę piec pasjami, ciągle i ciągle i nigdy się nie znudzą. A przy tym, ten cudownie unoszący się zapach pieczonych jabłek.

Potrzebujemy:

Na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru

Na kruszonkę:
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • płatki migdałowe

Na mus jabłkowy:
  • kg jabłek
  • 30 dag cukru (można więcej)


Jabłka obieramy ze skorki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnuszka. Zasypujemy cukrem i prażymy na wolnym ogniu, aż się rozpadną.
Z podanych składników na ciasto wyrabiamy zgrabną kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wylepiamy blaszkę i podpiekamy w piekarniku, aby nam nie nasiąkało ciasto musem. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i wykładamy mus jabłkowy, a na niego sypiemy kruszonkę. Teraz pieczemy na zloty kolor.

Szarlotka jest bardzo smaczna szczególnie na drugi dzień. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz