Hej!
Teraz super przepis na szarlotkę. Szarlotki mogę piec pasjami, ciągle i ciągle i nigdy się nie znudzą. A przy tym, ten cudownie unoszący się zapach pieczonych jabłek.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
Na kruszonkę:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- płatki migdałowe
Na mus jabłkowy:
- kg jabłek
- 30 dag cukru (można więcej)
Jabłka obieramy ze skorki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnuszka. Zasypujemy cukrem i prażymy na wolnym ogniu, aż się rozpadną.
Z podanych składników na ciasto wyrabiamy zgrabną kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wylepiamy blaszkę i podpiekamy w piekarniku, aby nam nie nasiąkało ciasto musem. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i wykładamy mus jabłkowy, a na niego sypiemy kruszonkę. Teraz pieczemy na zloty kolor.
Szarlotka jest bardzo smaczna szczególnie na drugi dzień. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz