Hej!
Jak zrobić domowy twarożek? Niby skomplikowane, a proste. Podstawą jest bez wątpienia bardzo dobrej jakości mleko. Najlepsze jest prosto od krowy, czyli kupujemy od zaprzyjaźnionego rolnika ☺.
Potrzebujemy:
- 2 l mleka niepasteryzowanego
Mleko wylewamy do garnuszka i czekamy, aż się zsiądzie. Ja swoje zostawiam na noc na blacie, a na drugi dzień już jest gotowe.
Teraz podgrzewamy na bardzo małym gazie, powoli mieszając (tak od czasu do czasu). Podgrzewamy do około 40 stopni. Najprostsza metoda sprawdzenia temperatury to test palca – wsadzamy palec do garnka i jak jest mocno ciepłe, to gotowe. Wyłączamy gaz i czekamy, aż ostygnie masa twarogowa.
Potem wylewamy na gęste sitko i zostawiamy do odsączenia serwatki.
Po dwóch godzinach mamy gotowy twarożek, lekko kwaskowy, doskonały na kanapki czy chociażby naleśników. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz