wtorek, 22 sierpnia 2017

Sernik wiejski z dynią


Hej!
Kolejny przepis dotyczy ciasta. Kilka dni temu napisałam jak zrobić domowy ser. A dzisiaj podam ja zrobić rewelacyjny sernik, właśnie z takiego domowego twarogu. Jak sami zobaczcie taki sernik nie zawiera żadnego tłuszczu. Sam w sobie jest wystarczająco tłusty.

Potrzebujemy:

  • 5 l mleka (zostawiamy na zsiadłe)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli
  • zapach waniliowy
  • 1 mała dynia


Przepis na domowy twarożek tutaj.
Dynię kroimy na pół, wyjmujemy pestki i pieczemy około 40 minut (pod folią aluminiową). 


Po wystudzeniu wyjmujemy miąższ i miksujemy.


Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, aż podwoi swą objętość. Dodajemy partiami ser i zmiksowaną dynię. Mieszamy i wrzucamy budyń. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy zapach i wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
P.S.
Sernik bez masła, bez proszku do pieczenia, bez  spodu, za to ze smakiem i zdrowiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz