Hej!
Kolejny przepis dotyczy ciasta. Kilka dni temu napisałam jak zrobić domowy ser. A dzisiaj podam ja zrobić rewelacyjny sernik, właśnie z takiego domowego twarogu. Jak sami zobaczcie taki sernik nie zawiera żadnego tłuszczu. Sam w sobie jest wystarczająco tłusty.
Potrzebujemy:
- 5 l mleka (zostawiamy na zsiadłe)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- szczypta soli
- zapach waniliowy
- 1 mała dynia
Przepis na domowy twarożek tutaj.
Dynię kroimy na pół, wyjmujemy pestki i pieczemy około 40 minut (pod folią aluminiową).
Po wystudzeniu wyjmujemy miąższ i miksujemy.
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, aż podwoi swą objętość. Dodajemy partiami ser i zmiksowaną dynię. Mieszamy i wrzucamy budyń. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy zapach i wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
P.S.
Sernik bez masła, bez proszku do pieczenia, bez spodu, za to ze smakiem i zdrowiem☺.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz