Hej!
Jedną z najbardziej przez nas ulubionych zup jest barszcz ukraiński.
Zupa w sam raz na zimowe dni, z różnymi warzywami.
Czasem tak się rozpędza z ich ilością, że nie mieszczą mi się w garnku.
A mam do barszczu ukraińskiego przygotowany gar w rozmiarze XXL 😄.
Potrzebujemy:
- porcja rosołowa
- kilka buraków
- 2 marchewki
- fasola (suchą moczymy przez noc w wodzie) lub ze słoiczka (przepis tutaj)
- 2 pietruszki
- ½ selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- ziemniaki
- ¼ główki kapusty
- 3 jajka na twardo
- śmietana
- sól
- pieprz
Oczyszczoną porcję rosołową wkładamy do garnka, w której moczyła się fasola i zagotowujemy.
Po zagotowania zdejmujemy "szum" pojawiający się na powierzchni wody i wrzucamy obrane buraki.
Solimy wodę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Następnie wrzucamy pokrojone warzywa, które gotujemy do miękkości.
Wyjmujemy buraki, ścieramy na tarce, wkładamy z powrotem do garnka,
zagotowujemy zupę i zabielamy śmietaną. Na koniec dodajemy pokrojone jajka. Smacznego.
u mnie barszcz czerwony to świętość, tak samo rosół, nasze ulubione :)
OdpowiedzUsuń