Hej!
Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie sałatką z białej kapusty.
Nazwałam ją ratunkową (sałatkę oczywiście) bo:
- z główki kapusty otrzymuje się michę jak na wesele
- szybko się ją robi 👍
- jest tania
- co zostanie to w słoiki i do lodówki (mnie zostało 5 słoików po dżemach)
Potrzebujemy:
- 1 główka kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- trochę oleju
Kapustę i cebulę siekamy na drobne wiórki, marchewki obieramy i ścieramy na tarce
na średnich oczkach. Delikatnie solimy i zostawiamy by puściły sok.
W garnku robimy słodką zalewę, czyli
3 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka cukru, trochę oleju.
Trzeba zagotować i zalać warzywa. Wymieszać i zostawiamy co ostudzenia.
Super jest ta sałatka. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz