poniedziałek, 5 lutego 2018

Sałatka z białej kapusty - czyli wkład Ani w mój blog


Hej!
Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie sałatką z białej kapusty.
Nazwałam ją ratunkową (sałatkę oczywiście) bo:
- z główki kapusty otrzymuje się michę jak na wesele
- szybko się ją robi 👍
- jest tania
- co zostanie to w słoiki i do lodówki (mnie zostało 5 słoików po dżemach)

Potrzebujemy:

  • 1 główka kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • trochę oleju


Kapustę i cebulę siekamy na drobne wiórki, marchewki obieramy i ścieramy na tarce
na średnich oczkach. Delikatnie solimy i zostawiamy by puściły sok.
W garnku robimy słodką zalewę, czyli
3 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka cukru, trochę oleju. 
Trzeba zagotować i zalać warzywa. Wymieszać i zostawiamy co ostudzenia. 
Super jest ta sałatka. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz