niedziela, 25 lutego 2018

Pancakes z ricottą i borówkami


Hej!
Bardzo lubimy śniadania na ciepło. Kiedy więc rano dysponuję czasem, to smażę omlety albo placuszki.
Dziś mamy pancakes, które przypominają lato.

Potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • 250 g serka ricotta
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • starta skórka cytryny
  • borówki (mogą być mrożone)
  • syrop klonowy


Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem. 
Dodajemy serek ricotta, mąkę, a następnie sól, śmietankę i startą skórkę cytryny. 
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową.
Smażymy na oleju kokosowym, układając na wierzchu borówki.
Po usmażeniu polewamy syropem klonowym. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz