Hej!
Jedzmy brukselkę! To niewielkie warzywo jest źródłem potasu, wapnia magnezu,
witamin z grupy B i witaminy C, a także kwasu foliowego.
Ponieważ ma niską wartość energetyczną (37 kcal na 100g) i wysoką błonnika polecana jest osobom
odchudzający się. Zatem jedzmy brukselkę! Dziś łatwy przepis na dodatek do drugiego dania.
Potrzebujemy:
- kg kapusty brukselki
- ¼ kostki masła
- bułka tarta
- sok z cytryny
- sól
Kapustę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Kiedy będzie miękka odlewamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło rozpuszczamy na patelni i na gorący tłuszcz wsypujemy bułkę tartą.
Chwilę podsmażamy i polewamy główki kapusty. Smacznego.
'mini kapustka' jak to moje dziecko mówi, wszyscy lubimy :)
OdpowiedzUsuń