wtorek, 27 lutego 2018

Flaczki jak za dawnych lat


Hej!
Dziś prawdziwy rarytas i hit każdej imprezy od wielu lat. Cóż więcej dodać?
Może tylko tyle, że popularność trwa do dnia dzisiejszego. Co to jest? Flaczki😋!

Potrzebujemy:

  • 2 woreczki mrożonych flaków
  • rosół z warzywami i mięsem wołowym
  • imbir (świeży lub suszony)
  • gałka muszkatołowa
  • papryka czerwona suszona
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • masło
  • 2 łyżki mąki pszennej


Flaki płuczemy i wkładamy do rosołu.
W początkowej fazie gotowania czyli aż będą miękkie nie gotujemy z warzywami.
Pokrojone warzywa wkładamy pod koniec, bo nam się rozgotują. Dodajemy wszystkie przyprawy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajmy mąkę. 
Mieszamy i chwilę smażymy, a następnie wlewamy do gotujących się flaków. Zagotowujemy i gotowe.
Podajemy z bułką paryską. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz