Hej!
Teraz chciałbym pokazać Wam jak się robi czekoladowe ciasteczko lawa.
Ciastko jest niezwykle efektowne i pyszne. Można je podać jako deser.
Na pewno zrobicie niezłe wrażenie na gościach.
Potrzebujemy:
- 4 jajka
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- ¼ kostki masła
- ¼ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki mąki pszennej
- masło orzechowe
- kakao
Czekolady rozpuszczamy razem z masłem.
Jajka ubijamy z cukrem i wlewamy do nich rozpuszczoną masę czekoladową.
Mieszamy i dodajemy mąkę. Foremki do zapiekania smarujemy tłuszczem i posypujemy kakao.
Wlewamy masę czekoladową do połowy foremek i wkładamy po łyżeczce masła orzechowego.
Wlewamy resztę masy i układamy na blaszce do pieczenia. Do blaszki wlewamy szklankę wody.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Potem wyjmujemy ciastko na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Uwielbiam
OdpowiedzUsuńWspaniale to wygląda
OdpowiedzUsuńJaka temperatura pieczenia? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
Usuń