piątek, 16 lutego 2018

Klasyka z odrobiną awangardy


Hej!
Lubię eksperymentować w kuchni, łączyć smaki, mieszać.
Jednak co pewien czas z wielkim smakiem wracam do typowych, klasycznych potraw.
Taką potrawą są mielone, które chyba nam się nigdy nie znudzą.
Mielone z buraczkami to przepis znany, lecz ja wprowadzam troszkę awangardy.
Kotlety są bardzo puszyste i smaczne.

Potrzebujemy:

  • 50 dag wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • bułka tarta
  • olej do smażenia



Bułkę moczymy w zimnej wodzie. Do miski wykładamy mięso mielone, 
dodajemy startą cebulę, przeciśnięty czosnek, namoczona bułkę oraz jajko, przyprawy i śmietanę. 
Całość dobrze mieszamy, formujemy kotlety i obtaczamy bułką tartą.
Kładziemy na rozgrzanym oleju i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z buraczkami i ziemniakami. Smacznego.

1 komentarz: