Hej!
Lubię eksperymentować w kuchni, łączyć smaki, mieszać.
Jednak co pewien czas z wielkim smakiem wracam do typowych, klasycznych potraw.
Taką potrawą są mielone, które chyba nam się nigdy nie znudzą.
Mielone z buraczkami to przepis znany, lecz ja wprowadzam troszkę awangardy.
Kotlety są bardzo puszyste i smaczne.
Potrzebujemy:
- 50 dag wieprzowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- sól
- pieprz
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- bułka tarta
- olej do smażenia
Bułkę moczymy w zimnej wodzie. Do miski wykładamy mięso mielone,
dodajemy startą cebulę, przeciśnięty czosnek, namoczona bułkę oraz jajko, przyprawy i śmietanę.
Całość dobrze mieszamy, formujemy kotlety i obtaczamy bułką tartą.
Kładziemy na rozgrzanym oleju i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z buraczkami i ziemniakami. Smacznego.
z dodatkiem śmietany nigy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń