czwartek, 15 lutego 2018

Lekki torcik na pierwsze urodziny bloga


Hej!
Od dziś nie będzie żadnych wykrętów i lamentów, że biszkopt nam nie wychodzi.
Tak się składa, że na rynku pokazała się gotowa mieszanka do wypieku biszkoptów.
Żeby upiec pyszny biszkopt wystarczy tylko do niej dodać 4 jajka i 4 łyżki wody i mamy gwarancję,
że ciasto będzie idealne. Sama przetestowałam tą mieszankę Szymanowską.
Upiekł się puszysty biszkopt z którego przygotowałam torcik, aby świętować pierwsze urodziny bloga.

Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie mieszanki Szymanowskiej do wypieku biszkoptów
  • 4 jajka klasy L
  • 4 łyżki wody

na krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 serek mascarpone

dodatkowo:
  • 1 słoik musu cytrynowo - dyniowego
  • 1 galaretka cytrynowa


Do wysokiego naczynia wsypujemy mieszankę, wbijamy jajka i wlewamy wodę.
Teraz ubijamy na wysokich obrotach przez kilka minut.



Otrzymamy puszystą masę, którą wylewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut
w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy biszkopt.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do musu.
Mieszamy wstawiamy do lodówki by stężała.
Masło w temperaturze pokojowej ubijamy do białości, a potem wsypujemy cukier puder.
Na zakończenie dodajemy serek mascarpone. Biszkopt dzielimy na 3 części.
Każdą smarujemy kremem, a na dolnej części kładziemy jeszcze stężałą galaretkę.
Cały tort dekorujemy według własnego uznania. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz