Hej!
Znając moje upodobania kulinarne dziś będzie o babce cytrynowej.
Już kiedyś zamieściłam przepis na ciasto cytrynowe (przepis tutaj), ale to jest inne,
dużo mniej pracochłonne, a jakie pyszne!
Powiem nawet, że to ciacho z niespodzianką, bo potrzeba tylko przygotować jajka i margarynę.
Nawet foremka jest dołączona do mieszanki wypiekowej.
A można upiec to pyszne ciacho kupując mieszankę wypiekową babki cytrynowej z mąki Szymanowskiej.
Super pomysł!
Potrzebujemy:
- babkę cytrynową (gotową mieszankę z mąki Szymanowskiej)
- 2 jajka klasy L
- 90 g margaryny w temperaturze pokojowej
Wszystko wrzucamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach przez kilka minut.
Potem przekładamy masę do załączonej foremki i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 160 stopni.
W czasie pieczenia babka rosła jak szalona i tak została.
Nie opadła, apetycznie wygląda i jest bardzo smaczna.
Z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki albo z mlekiem rewelacja! Smacznego.
Oczywiście że jest rewelacyjna bo jeszcze troszkę i będzie trzeba myśleć co piec na święta wielkanocne tak przeleci pozdrawiam
OdpowiedzUsuń